FAQ


Jag är nybörjare. Hur broderar man korsstygn?

Det är inte så svårt som det kan verka, utan väldigt lätt. Du kan läsa en utförlig beskrivning med text och bild av hur man gör här. Hos oss kan du lätt anpassa din design efter din förmåga, och välja enklare broderimönster med få färger om du är nybörjare. Oavsett om du designar ditt mönster själv eller väljer bland våra färdigdesignade kit, så följer instruktioner med om hur man broderar korsstygn.

Om du behöver mer vägledning, tveka inte att kontakta oss.


Hur gör jag för att designa mitt eget personliga broderimönster?

Du går in i vårt designverktyg där du designar ditt mönster genom att följa instruktionerna på varje flik. Du ser flikarna överst i verktyget, med rubrikerna MÖNSTER / FÄRG /TEXT / TEXTSTIL /BESTÄLL.  

Tveka inte på att höra av dig med frågor eller funderingar, så hjälper vi dig med de steg du behöver.


Hur kan jag få mitt broderimönster?

Du kan välja att få det som PDF, som ett komplett DIY-kit som inkluderar nål, garn, tyg och  instruktioner eller som färdigbroderat.


Broderigarnet i mitt DIY-kit har tagit slut. Kan ni skicka mer?  

Absolut, vi skickar nytt garn kostnadsfritt. Broderigarnet som skickas är beräknat att räcka gott och väl till broderimönstret, men beroende på hur man broderar (mönster och teknik) går det åt olika. Alla broderar olika och ibland går det åt mer garn. Skicka ett mail till info@folklorecomany.com om du behöver mer garn så skickar vi det som behövs.


Är broderimönstret ritat på aidaväven?

Nej, det är den inte. Du broderar och “räknar” själv fram ditt mönster med hjälp av våra instruktioner som alltid medföljer. För att läsa mer i detalj om hur det går till, läs mer här.


Hur lång tid tar det innan jag får min order?

Vi packar ihop och skickar din order inom 1-2 arbetsdagar, så beroende på posthanteringen skall du ha ditt paket inom 4 dagar (inom Sverige).

Måste jag ha en sybåge för att brodera korsstygnsmönster?

Nej, det måste man inte. Dock kan det förenkla själva hanteringen av aidaväven och ge stabilitet när man broderar.


Måste jag brodera på AIDA-väv?

Nej, det måste du inte. Med hjälp av vattenlöslig stramalj / ”Soluble canvas” kan du brodera på nästan vad som helst, till exempel en tygpåse (tote bag), ett klädesplagg eller varför inte på papper? Det är bara fantasin som sätter stopp.  

Du hittar vattenlöslig stramalj - “Soluble Canvas” - här.

Vilket typ av broderigarn får jag med i min beställning?

Vi använder DMC Mouliné bomullsgarn (“Stranded cotton”) då detta är av hög kvalitet och erbjuder många fina färger och nyanser. Broderigarnet består av 6 delbara trådar så att man kan anpassa tjockleken på sina stygn efter smak. Garndockor går att köpa styckvis i vår webshop. 

Kan jag beställa färdigbroderade motiv?

Vi erbjuder färdiga maskinbroderier som ett alternativ när du designar ditt korsstygnsmönster. Mönstret broderas på vitt ekologiskt bomullstyg på maskin i vårt lager, och vi skickar det från oss inom 1-2 arbetsdagar.


Finns det olika broderistygn och sömsätt?

Idag erbjuder vi korsstygn, men i framtiden kommer vi att erbjuda flera sömsätt som ex. raksöm. Följ oss i vårt nyhetsbrev och sociala medier för uppdateringar och nyheter.


Hur sätter jag upp min bonad för broderi?

Det finns många olika sätt. Du kan rama in det med hjälp av en vanlig fotoram, du kan välja att behålla eller ta bort glasskivan beroende på vad du tycker ser bäst ut. Du kan även fålla bonaden med ett kantband eller ett allmogeband. Eller varför inte låta broderiet sitta i en sybåge på väggen? Sybågar hittar du här.

En guide om hur du kan montera ditt broderi hittar du här.

För mer inspiration om hur du kan göra, besök vårt Instagramkonto samt inspirationssida för idéer!


Hur tvättar och tar jag hand om mitt broderi?

Broderiet bör tvättas enskilt i svalt vatten. En mer genomgående guide hittar du här.Jag är textillärare och tror att ert digitala designverktyg skulle passa mina elever i textilslöjden. Hur kan jag gå tillväga?

Vår vision med företaget är att göra handarbete mer tillgängligt och få fler att upptäcka det, så vi tycker det är jätteroligt att inspirera yngre till att brodera. Nu när det finns nya krav på digital kompetens i många skolämnen, har vi en lösning som kan hjälpa just textillärare och textilslöjdselever i detta ämne. Skicka ett mail till sofia@folklorecompany.com så berättar vi mer om hur vi arbetar med detta.


Kan jag betala med Swish?

Tyvärr inte. Än så länge har vi möjlighet att ta betalt via Klarna Checkout (faktura, del- eller direktbetalning), kortbetalning eller Paypal.Jag ångrar mitt köp, kan jag lämna tillbaka mitt broderi?

Kit skapade i vårt designverktyg kan inte lämnas tillbaka då produkten är skräddarsydd av dig och därmed unik. Ångrar du ett köp av sybehör eller färdesignade kit löser vi det. Skicka ett mail till info@folklorecompany.com så tar vi det därifrån.


Finns det fördelar med signa upp på ert nyhetsbrev?

Utöver inspiration och guider, är du som prenumerant nyheter och erbjudanden först av alla! Ibland har vi även give-aways som du inte vill missa. Signa up här.